Daca vreti ca urmatoarea data cand un site serios publica un link catre site-ul dvs., server-ul web din sufragerie cu 512 MB RAM si un Apache antic si exploit-abil la maxim sa nu ia foc pentru ca a incercat sa serveasca 10 clienti simultan, aveti nevoie de conceptul de "elastic computing". Si Amazon, pentru ca nu-i sta gandul numai la vandut carti, va arata viitorul internetului si al interfetelor web. Care este mult mai mult decat HTML/CSS/Javascript..
Configurezi o masina virtuala, iti instalezi pe ea ce soft-uri vrei, o uploadezi la Amazon. Controlezi prin intermediul unui web-service pe cate "instante" sa ruleze, si ai controlul individual asupra instantelor (via un shell, unde ai acces root, sau prin web-service, din care pot fi chiar si resetate!). Instantele sunt de mai multe tipuri, cea mai ieftina fiind: Small Instance (Default) 1.7 GB of memory, 1 EC2 Compute Unit (1 virtual core with 1 EC2 Compute Unit), 160 GB of instance storage, 32-bit platform. Asta te costa $0.10/h pentru Linux si $0.125/h pentru Windows.
Vrei ca atunci cand ai oprit instanta datele tale sa ramana inregistrate pentru posteritate? Nimic mai simplu, exista Elastic Block Store care este un storage expus ca un block device catre instante, caruia i se poate face back-up si replicare automat. Practic, nu te intereseaza unde sunt stocate datele tale, dar sunt accesibile din toate instantele la modicul pret de $0.1 / GB / luna (da, nu ti le tin la nesfarsit decat daca platesti :D). Mai platesti si $0.1 pentru fiecare milion de request-uri I/O asupra "discului" respectiv.
Accesarea unei instante se traduce in trafic pe internet. Nimic mai simplu, esti taxat si pentru asta. $0.10/GB pentru trafic incoming si $0.17/GB pentru trafic outgoing. Ai nevoie si de adrese IP? Bani sa ai, ca Amazon ti le da si pe-alea... Iti mai cumperi si domeniu, introduci intrarea DNS care mapeaza host-ul catre IP-urile date de Amazon si ai un hosting de toata frumusetea.. platit cu ora! Si cu disponibilitate 99.95%.
Nu va speriati de numere. Daca faceti un calcul simplu, o sa vedeti ca iesiti mult mai ieftin daca cumparati aceste servicii de la ei, decat sa:
- cumparati propriile server-e
- aveti grija sa le ventilati (deja de la cateva calculatoare incolo trebuie o instalatie de aer conditionat mai serioasa)
- platiti un om care sa le "monitorizeze" - sysadmin-ul (nu uitati ca la noi taxele reprezinta peste 50% din costurile salariale)
- platiti omul suficient de bine a.i. sa fie dispus sa se trezeasca noaptea ca sa nu aveti downtime prea mare..
..si e nemaipomenit pentru start-up-uri, pentru ca nu presupune o investitie initiala mare. Spor la facut website-uri scalabile si de succes!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu