marți, 2 decembrie 2008

Ce optiuni avem pentru realizarea unui site web?

Acesta este primul post dintr-o serie menita sa informeze tanarul public despre diversitatea optiunilor de care dispune pentru realizarea unui site web :) Noi nu promovam mituri de genul "tehnologia X e cea mai buna" si discutii interminabile in contradictoriu pe teme asemanatoare.

Care sunt cele mai bune tehnologii pentru realizarea unui site web? Paaaai.. raspunsul la aceasta intrebarea este: depinde. Ca in orice problema inginereasca, trebuie sa ne alegem uneltele in functie de necesitati.

Primul lucru, trebuie sa ne hotaram daca site-ul va avea continut dinamic sau nu. Daca nu, trebuie doar sa ne alegem un editor preferat de HTML static si CSS si sa ne apucam de treaba :) Putem sa inseram si niste JavaScript pentru a adauga sare si piper in interfata grafica, eventual sa ne folosim de AJAX pentru a obtine niste efecte si mai spectaculoase.

Dar odata ajunsi sa ne punem problema unui site web cu continut dinamic, avem cateva decizii foarte dificile de luat. Nu trebuie sa ne gandim de la inceput la ceva foarte complicat, care suporta zeci de mii de utilizatori concomitent, dar trebuie sa avem in vedere si aceasta posibila (desi improbabila:) ) evolutie.

Astfel, inainte sa ne apucam de codat, trebuie sa ne alegem:
  • Motorul de baze de date care sa deserveasca site-ul
  • Limbajul cu ajutorul caruia generam continutul HTML dinamic
  • Framework-ul MVC pentru limbajul ales
  • Framework-ul de persistenta (trebuie sa ne propunem de la inceput sa fim independenti de motorul de baze de date folosit, altfel vom avea mari dureri de cap dupa)
  • Un tool de bug-tracking
  • Un tool de project-management
Aceste articole isi propun sa completeze continutul cursului de Interfete Evoluate, pentru a oferi o imagine completa asupra pasilor de urmat pentru realizarea unui site in mod profesionist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu